Artnit

Četvrtak, 20 Septembar 2012 12:30

Gustav Kurbe - Tucači kamena Istaknut

Tucači kamena je slavna slika francuskog slikara Gustava Kurbea, utemeljivača realističke škole slikarstva. To je najranije delo čistog realizma koje ikonografski odražava socijalne ideje. Uništena je u bombardovanju Drezdena 1945. godine.

Tucači kamena ne izgledaju naročito tendenciozno, iako su novi po temi i obradi. Na slici su prikazana dva radnika. Kurbe ih je naslikao u prirodnoj veličini, neobično čvrsto, bez emocija i patetike. Jedan stariji putar tuca pored puta šljunak za nasipanje, a iza njega stoji dečak sa korpom tucanika. Njihova lica su sakrivena senkama što ih čini univerzalnim pripadnicima radničke klase više nego individualnim osobama. Iako su postali simbol radničkog statusa, oni ne traže od nas saosećanje. Pozadinu slike predstavlja padina jednog brega, a u uglu slike vidi se plavi krajičak neba.

Kurbe objašnjava ovim rečima šta je želeo da predstavi slikom: "U tom pozivu počinje se kao ovaj dečak, a završava kao ovaj starac, siroti ljudi. Ja sam samo mali krajičak neba."

Pročitano 81517 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 23 Januar 2020 11:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gustav Kurbe - Tucači kamena