Artnit

Utorak, 16 Mart 2021 11:40

Frida Kalo - Frida i Dijego Rivera Istaknut

Frida Kalo je dupli portret Frida i Dijego Rivera naslikala 1931. godine, dve godine nakon venčanja sa Dijegom Riverom. Istoričari umetnosti pretpostavljaju da je ova slika zasnovana na fotografiji sa venčanja. Na slici je Frida Kalo verovatno želela da naglasi da je supruga poznatog i hvaljenog umetnika, dok sebe ne definiše kao umetnicu. Zaista se tokom većeg dela njene slikarske karijere na Fridu gledalo samo u Dijegovoj senci i tek je kasnije u životu stekla međunarodno priznanje. Danas se slika Frida i Dijego Rivera nalazi u Muzeju moderne umetnosti u San Francisku.

Slika Frida i Dijego Rivera prikazuje Fridu Kalo kako stoji pored svog supruga i kolege umetnika Dijega Rivere i drži ga za ruku. Frida je krhka naspram svog stamenog i vidno starijeg supruga i njena mala stopala jedva dodiruju zemlju. Obučena je u tradicionalnu meksičku haljinu na kojoj se ističu crveni šal poznat kao rebozo i astečke perle od žada. Dijego je predstavljen kao već realizovan i priznat umetnik koji u desnoj ruci drži paletu i četiri četkice dok Frida naginje glavu prema njemu i prihvata pasivnu i podržavajuću ulogu. Oboje gledaju prema posmatraču, ne smejući se. Golub u gornjem desnom uglu slike nosi transparent sa natpisom: Evo nas vidite, mene Fridu Kalo, sa mojim najdražim suprugom Dijegom Riverom.

Slika Frida i Dijego Rivera ukazuje na to kakav će postati brak Fride Kalo i Dijega Rivere. Frida ga na slici drži za ruku najlakšom mogućom kopčom. Ona je shvatila da Dijego nikome ne pripada. Čak i dok je slikala ovaj portret, on je bio u vezi sa teniskom šampionkom Helen Vils. Kasnije je Frida primetila: "Biti supruga Dijega je najčudesnija stvar na svetu... Pustila sam ga da se igra braka sa drugim ženama. Dijego nije ničiji suprug i nikada neće biti, ali je sjajan drug." Ipak, želela je da joj bude omiljeni drug i u središtu njenog venčanog portreta su par koji se drže za ruke.

Pročitano 1329 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Frida Kalo - Frida i Dijego Rivera