Artnit

Sreda, 17 Februar 2021 11:28

Kanaleto - Sat toranj na Trgu Svetog Marka Istaknut

Italijanski barokni slikar i graver Đovani Antonio Kanal zvani Kanaleto je sa svojim stricem Đovanijem Antonijom Kanalom doveo tradiciju venecijanskog slikarstva gradskih pejzaža Venecije poznatih kao vedute do vrhunca. Čuveni spomenik arhitekture rane venecijanske renesanse Sat toranj se često javlja kao motiv na njegovim vedutama, ali slika Sat toranj na Trgu Svetog Marka iz oko 1730. godine je jedina na kojoj je Sat toranj fokalna tačka kompozicije. Danas se ova slika nalazi u muzeju umetnosti Nelson-Atkins u Kanzas Sitiju.

U središtu kompozicije slike Sat toranj na Trgu Svetog Marka je Sat toranj koji je dizajnirao italijanski arhitekta Mauro Kodusi. Iznad brojčanika sata nalazi se statua Bogorodice, a na samom vrhu tornja dve bronzane figure, nazvane Mori, koje udaraju sate. Levo na slici je lođa u osnovi zvonika, a desno fasada Svetog Marka. Zgrade su prikazane tačno i sa prilično značajnim detaljima. Takva preciznost je u suprotnosti sa slobodom tečnog nanošenja boje koja se koristi za postavljanje formi oblaka iznad. Figure u prvom planu na trgu uključuju turiste i orijentalne trgovce, kupce, skitnice, sluge, decu i omladinu koji se bave svakodnevnim poslovima pod kristalno čistim plavim i belim nebom.

Iako je Kanaleto često koristio mračnu komoru kao sredstvo za postizanje najautentičnijih i najdetaljnijih arhitektonskih prikaza, to ga nije sprečilo da svoje gradske pejzaže ulepšava do potpune geometrijske harmonije i dodaje dramu. Ova kreativna odluka, zajedno sa, na primer, crvenim čaršafom na slici prebačenim preko balkona susedne zgrade, donosi slici Sat toranj na Trgu Svetog Marka dodatnu privlačnost i narativnu suptilnost.

Pročitano 1476 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Kanaleto - Sat toranj na Trgu Svetog Marka