Artnit

Utorak, 15 Decembar 2020 11:25

Salvador Dali - San Istaknut

Na jednoj od svojih najpoznatijih ekspresionističkih slika San, Salvador Dali se vraća klasičnom nadrealističkom motivu koji je verovatno inspirisan njegovim uključivanjem na izložbu nadrealnih "predmeta" u galeriji Šarl Raton u Parizu, na kojoj je javnost pozvana da "dodirne svoje snove". Ova slika se bavi frojdovskom temom sveta snova koja je fascinirala nadrealiste koji su verovali da se sloboda podsvesti u snu može iskoristiti, a zatim kreativno realizovati u njihovoj umetnosti. Slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji, i i dalje izaziva mnogo kontroverzi, kao i 1937. godine, kada ju je Salvador Dali naslikao.

Slika San je pokušaj kopiranja sveta snova na platno. Velika neobično oblikovana bestelesna glava sa dugim nosem, istaknutim ustima, zatvorenim okom i neobično postavljenim platnom tamo gde bismo mogli očekivati da bude uvo je rastegnuta po širini slike i visi okačena nad gotovo golim pejzažom. "Meka", ranjiva i iskrivljena glava je povezana sa vratom, koji se takođe razlikuje od uobičajenih oblika. To je tanka izdužena nit, koja kao da se prekida, ostavljajući telo u drugom svetu. Leva strana glave pokazuje jasne crte lica, dok desnu pridržavaju samo štake toliko krhke da se javlja osećaj da će se neka od njih svaki čas slomiti i da ćemo se trgnuti iz ovog sna.

Sve na slici San osim glave okupano je bledoplavičastom svetlošću stvarajući maglovitu oskudnu pozadinu sličnu snovima, izuzev malog zamka na padini, čamca i psa napola zaspalog kojeg podržava štaka i male ljudske figure do njega. Istovremeno se ističe i osećaj otuđenosti od sveta dnevne svetlosti i racionalnosti.

Pročitano 1706 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Salvador Dali - San