Artnit

Nedelja, 13 Decembar 2020 11:34

Francisko Goja - San razuma stvara čudovišta Istaknut

Od 1793. godine pa nadalje, Francisko Goja u svojim radovima prikazuje vizije i košmare koje je video u svojoj glavi. Ciklus gravira Los Caprichos (Kaprici) od 80 listova, objavljen prvi put 1799. godine usmeren je protiv sveta zla, nasilja, mračnjaštva, neznanja, gluposti aristokratije, licemerja i pohlepe sveštenstva, praznoverja i fanatizma masa. Najpoznatija gravira iz ovog ciklusa je broj 43 San razuma stvara čudovišta, kreirana između 1797. i 1799. godine. Danas se kopije ove gravire nalaze u muzejima širom sveta.

Gravira San razuma stvara čudovišta predstavlja emotivni, nelogični, neracionalni i nesvakidašnji prikaz. Ime i tema gravire je španska poslovica El sueño de la razón produce monstruos (San o razumu stvara čudovišta). Celi natpis ispod gravire navodi: "Fantazija napuštena od razuma proizvodi nemoguća čudovišta: spojena s razumom, ona je majka umetnosti i izvor njenih čuda."

Francisko Goja je na graviri San razuma stvara čudovišta prikazao umetnika (verovatno sebe) kako spava naslonjenih ruku i spuštene glave među priborom za crtanje na čvrstom geometrijskom bloku na kojem stoji naziv slike, dok ga muče noćne more. Oko njega su sove koje simbolišu znanje, a slepi miševi koji simbolišu ludost i neznanje dolaze iz pozadine i postaju sve stvarniji i strašniji. U donjem desnom uglu je mačka nalik na risa koja još od antičkog perioda simboliše nesreću i zlo, i obično se povezuje sa vešticama.

Pročitano 1864 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Francisko Goja - San razuma stvara čudovišta