Artnit

Četvrtak, 29 Oktobar 2020 11:28

Kes van Dongen - Žena sa velikim šeširom Istaknut

Kao i mnogi drugi umetnici, ali do mere koja isključuje druge teme, holandsko-francuski slikar Kes van Dongen je bio opsednut damama noći koje su naseljavale barove i javne kuće u blizini njegovog doma. On protivreči buržoaskom idealima, društveno prihvaćenim konvencijama svoga doba i slika portrete žena, senzualne aktove u živim kontrastnim komplementarnim bojama. 1906. godine naslikao je portret Žena sa velikim šeširom u čijem središtu je žena kao misteriozno, čulno priviđenje koje podseća na prolazne ženske entitete opisane u zbirci pesama Cveće zla Šarla Bodlera. Ova slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Na slici Žena sa velikim šeširom je prikazana žena koja je jako našminkana sa velikim šeširom i golim grudima u tamnoj pozadini sa pogledom usmerenim u posmatrača. Publici iz 1906. godine, gole grudi, jako našminkano lice, pozorišni šešir i dodaci i prkosan, direktan pogled potvrdili su da je tema ove slike bila prostitutka.

Žena posmatra odozgo, njen pogled je mešavina prkosa i praznine. Šminka, sa svojim intenzivnim akcentima kiselozelene i baršunastocrvene boje podseća na one prostitutke koje je Anri de Tuluz Lotrek slikao više od decenije ranije. Kes van Dongen ide dalje u upotrebi nepomešanih boja, što ilustruje uticaj fovista i ekspresionista. Ženin dug zeleni vrat, crveni obrazi i usne i crni šešir sa zelenim ukrasima podsećaju na biljku u cvetu. Žena je kao mrtva priroda koju ističu jarke boje i crna pozadina.

Pročitano 1899 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Kes van Dongen - Žena sa velikim šeširom