Artnit

Nedelja, 06 Septembar 2020 10:19

Pol Gogen - O Vinsentu van Gogu Istaknut

Vinsent van Gog - Vinsentova kuća u Arlu Vinsent van Gog - Vinsentova kuća u Arlu

(…) Otišao sam u Arl da bih se sreo sa Vinsentom van Gogom, posle upornog navaljivanja s njegove strane. Želeo je, govorio je, da osnuje Atelje Juga, koji bih ja vodio. Taj siroti Holanđanin je bio tako vatren, tako zanesen. Čitanje Tartarena Taraskonca ga je, dakle, ubedilo da postoji neki čudesni Jug, koji treba da se izrazi vatrenim bojama.

I na njegovim platnina su izbijale boje, natapajući suncem poljske kućice, čitavu dolinu Kamarge.

(…) U mojoj žutoj sobi, cvetovi sunca, purpurnih očiju, izdvajali su se sa žute pozadine, kupali su noge u žutom ćupu, na žutom stolu. U jednom uglu slike, potpis slikara: Vinsent. A žuto sunce, koje probija kroz žute zavese moje sobe, preplavljuje zlatom sve to cvetanje i, ujutro, iz moje postelje, kad se probudim, čini mi se da je sve to veoma dobro.

O, da! On je voleo žuto, taj dobri Vinsent, taj slikar iz Holandije, sunčeve zrake što su mu grejali dušu, jer se gnušao magle. Potreba za toplotom.

Kada smo nas dvojica bili sami, u Arlu, oba ludi, u neprestanom ratu za lepim bojama, ja, ja sam obožavao crveno; gde pronaći savršeno rumenilo? On je svojom četkicom beležio najžuće, na zidu, najednom ljubičasto:

Svetao je moj Duh.

Ja sam Sveti Duh.

U mojoj žutoj sobi, mala mrtva priroda, ona je bila ljubičasta. Dve ogromne cipele, iznošene, izobličene. Vinsentove cipele. One koje je uzeo, jednog lepog jutra, da bi pešice otišao iz Holandije u Belgiju. Mladi sveštenik (upravo je bio završio svoje studije teologije da bi, kao njegov otac, bio sveštenik) išao je da vidi, u rudnicima, one koje je zvao svojom braćom. Takvim ih je on video u Svetom pismu, potlačene, obične radnike, za raskoš velikaša.

Suprotno poukama njihovih profesora, mudrih Holanđana, Vinsent je poverovao u Isusa koji je voleo siromašne, pa je njegova duša, sva prožeta milosrđem, želela i utešnu reč i žrtvu: za unižene da potuče velikaše. Doista, doista, Vinsent je već bio lud.

Iz knjige Vinsent van Gog - Pisma 

Pročitano 1808 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 18 Mart 2023 11:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Gogen - O Vinsentu van Gogu