Artnit

Petak, 21 Avgust 2020 10:40

Vilijam Džonson - Slepi pevač Istaknut

Američki slikar Vilijam Džonson je radio u ekspresionističkom stilu. 1938. godine on i njegova supruga pobegli su iz Evrope pre Drugog svetskog rata i vratili se u Harlem. Dok je podučavao decu u Harlem Community Art Centru njegov rad se radikalno promenio kada se okrenuo prikazima afroameričkog života i usvojio primitivizativni stil. Među Džonsonovim grafikama u Njujorku istaknute su one koje otkrivaju suštinu harlemske mode, muzike i plesa. Grafika sa ovom temom Slepi pevač, poznata i po nazivu Ulični muzičari, iz 1941. godine danas se nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Vilijam Džonson je verovatno zasnovao grafiku Slepi pevač na pevačima kao što su bili Slepi Boj Fuler, Sestra Rozeta Tarp ili Reverend Gari Dejvis. Ovi putujući muzičari nisu pripadali nijednom mestu i morali su da se probiju samo svojim glasom, gitarom i tamburom. Pošto su privukli pažnju na jugu uputili su se u Čikago i Njujork, gde su njihovi snimci pomogli da se bluz tradicija upozna sa mejnstrim publikom.

Sito štampa sa dodatkom tempere Slepi pevač koristi efekat izrezanja i podebljane crte boja da bi prikazala dva harlemska muzičara, ženu koja svira gitaru, dok slepi pevač stoji pored nje, zatvorenih očiju i otvorenih usta dok peva. Urađena je u primitivnom stilu na koji utiču narodna, dečja i afrička umetnost. Ravnost kompozicije, čista boja i orkestrirana ugaonost kompozicije daju ovoj slici osećaj ritmičkog kretanja i dinamične energije. Ugaoni tretman figura stvara ritmičku energiju, gotovo kao da se pesma može čuti u njihovim veselim formama. Njihove snažne konture i podebljane boje skreću pažnju posmatrača. Odsustvo bilo kakve pozadine fokusira pogled posmatrača na dve figure, dostojanstveno postavljajući naslovnu temu slike kako je biti marginalizovan kao crnac, invalid i ulični izvođač.

Pročitano 1698 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vilijam Džonson - Slepi pevač