Artnit

Sreda, 12 Avgust 2020 10:25

Baltus - Devojka na prozoru Istaknut

Poljsko-francuski moderni umetnik rođen kao Baltazar Klosovski, zvani Baltus, bio je poznat po erotskim nabijenim slikama opuštenih devojaka, ali i po prefinjenom, nalik na san kvalitetu svojih slika. Slika Devojka na prozoru iz 1957. godine prikazuje Frederique Tison, devojku koja mu je u to vreme pozirala. Danas se ova slika nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Slika Devojka na prozoru prikazuje ležernu devojku, ali ipak predstavlja psihološku situaciju sličniju romantičnoj uzvišenosti, a istovremeno uključuje više pejzažnog elementa pod uticajem Baltusovih preseljenja u francusko selo i Švajcarsku. Na njoj je Baltus stvorio narativni i tematski intenzitet jednostavno smeštajući temu i scenu.

Potpuno obučena devojka na slici Devojka na prozoru okrenuta je leđima posmatraču. Njenu nevinost više insinuira masivna skala prirodnih i unutrašnjih elemenata u koju je uronjena, kao i njeno pažljivo, ali u suštini opušteno držanje. Iako njena veličina ruku ne ukazuje na to da je posebno mlada, njena figura ipak izgleda sitno u poređenju sa prozorom ispred kojeg stoji. Široko otvoren prozor pruža svetao, napola skriveni pejzaž oko zamka u mestu Šasi iz XIV veka u Burgundiji, koji je Baltus kupio i obnovio. Ravnanje pejzaža izvan prozora omogućava portretu da nagovesti prostrani prostor zemlje koji se širi daleko preko zidova koji okružuju imanje, proširujući veoma mali opseg sveta postavljen ispred devojke.

Pročitano 1425 puta

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Baltus - Devojka na prozoru