Artnit

Petak, 24 Juli 2020 10:07

Artur Dav - Sving muzika Istaknut

Rani američki modernista Artur Dav, koga često smatraju prvim američkim apstraktnim slikarom, koristio je širok spektar medijuma, ponekad u nekonvencionalnim kombinacijama, da bi stvorio svoje apstrakcije i apstraktne pejzaže. Kao amaterski muzičar prikazivao je muzičke teme tokom cele umetničke karijere. Krajem 1920-ih godina počeo je da sluša muziku dok slika, posebno džez i sving i istovremeno pokrenuo niz radova o ovim formama popularne muzike. Sliku Sving muzika poznatoj i po nazivu Luj Armstrong, koja se danas nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu, naslikao je 1938. godine.

Poput mnogih modernista, Artur Dav težio je da sugeriše vezu između svojih slika i muzike, kojoj se divio zbog njene sposobnosti da sugeriše apsolutno osećanje, bez upućivanja na materijalni svet. Davu i drugim umetnicima iz kruga američkog fotografa Alfreda Stiglica je sviranje američkog džez muzičara Luja Armstronga evociralo dinamiku modernog života.

Slika Sving muzika slavi Luja Armstronga koji je 1930-ih godina vodio orkestre u sving stilu. Na slici nepravilne i improvizacione forme zahvataju sirovu raskoš džeza i svinga kako bi je posmatrač u potpunosti osetio.

Pročitano 1503 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Artur Dav - Sving muzika