Artnit

Sreda, 13 Maj 2020 10:23

Ežen Atže - Panteon Istaknut

Ežen Atže je bio francuski pionir dokumentarne fotografije, zapažen u svojoj odlučnosti da dokumentuje svu arhitekturu i ulične prizore Pariza pre njihovog nestanka sa modernizacijom. Fotografija Panteon koju je snimio 1924. godine predstavlja atmosferski pogled ulice na Panteon, i primer je onoga po čemu je Ežen Atže postao najpoznatiji, fotografije čuvene francuske arhitekture. Danas se ova fotografija nalazi u muzeju Geti u Los Anđelesu.

Na fotografiji Panteon je suptilno prikazana istoimena crkva raspeća, barokno remek-delo, ukrašena kolonadnom kupolom izgrađenom u neoklasičnom stilu koja se nalazi u Latinskoj četvrti u Parizu do koje vodi kaldrmisani put sa čije obe strane se nalaze građevine u tami. Ova crkva je bila posvećena pariskoj svetici Ženeviv, a obnovljena tokom francuske revolucije i korišćena je kao mauzolej za važne revolucionarne ličnosti poput Voltera, Rusoa i Mara. Prigušena priroda fotografije u suprotnosti je sa bogatom istorijom i vrhunskim značajem same građevine.

"Pospana" rana jutarnja postavka fotografije Panteon nema ni jednog prolaznika i zbog toga postaje više kao proučavanje raspoloženja i prisustva arhitekture u gradu. Stanovište Ežena Atžea je vrlo originalno i inovativno. Izabrao je kosu perspektivu, a ne frontalni pogled. Takođe, prekomerno je izložio film kako bi u daljini prikazao Panteon koji je pokriven maglom.

Pročitano 3905 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ežen Atže - Panteon