Artnit

Nedelja, 12 April 2020 10:22

Edvard Munk - Pepeo Istaknut

Edvard Munk je sliku Pepeo naslikao 1894. godine. Inspiracija za ovu sliku bila je njegova kratka veza sa Mili Taulov, suprugom dalekog rođaka kada je imao 21 godinu, u leto 1885. godine. Oni su se sastajali u šumi u blizini ribarskog sela Asgardstrand. Munk je bio oduševljen dok je veza trajala, a mučila ga je i pustošila kada ju je Mili okončala nakon dve godine. Na slici Pepeo ne može se videti ništa nalik pepelu osim eventualno u drveću nalik plamenu. Naziv slike se odnosi na metaforu, ali Munk to ignoriše na slici i umesto toga koristi direktniju simboliku za sveobuhvatniju ideju. Danas se ova slika nalazi u Nacionalnom muzeju u Oslu.

Na slici Pepeo prikazani su muškarac i žena u mračnoj šumi sa različitim predmetima raspoređenim po tlu oko njih. Očigledno je da su ovo dvoje ljubavnici koji prolaze kroz vreme teškoća. Postavljajući ih u kontekstu šume, Edvard Munk je naslikao više od prostog pozivanja na okolnosti sopstvenog života, stvorio je snažnu mitsku sliku.

Na slici Pepeo prikazana je žena sa dugom crvenom kosom koja stoji uspravno, poput frontalno postavljenog totema sa rukama u kosi, sa otkopčanom belom haljinom koja otkriva crveno donje rublje. Ona drži glavu i na njenom licu se ističu ogromne i sumorne oči i očaj. U donjem desnom uglu čovek odeven u crno čuči. Prikazan je u skrenutom profilu dok se drži za glavu, a njegovo je lice koje se može videti sivo, kao da je već mrtav. Kontura glave i ramena žene pokazuje da i dalje dominira nad čovekom, kao i lepršavi slojevi crvenkastozlatne kose koji još uvek počivaju na njemu.

Kao statična predstava uma slika Pepeo pokazuje uticaj francuskih slikara sintetista. Ali njene široke konture, ponekad udvostručene, bogate tamne boje i nedostatak primitivističke stilizacije daju život i atmosferu kakva se retko nalazi na slikama Edvarda Munka.

Pročitano 1998 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edvard Munk - Pepeo