Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 26 Februar 2020 11:22

Kes van Dongen - Marija Istaknut

Jedan od vodećih fovista holandsko-francuski slikar Kes van Dongen je bio poznat po svojim živopisnim portretima žena. Njegov motiv su bile igračice, akrobatkinje, modeli iz pariskog pomodnog sveta, nage, žene obučene u modne kreacije dizajnera Pola Puarea i žene koje je slikao tokom svojih putovanja u daleka mesta. Naslikani određenom stilizacijom, ženski modeli često podsećaju jedni na druge sa svojim velikim, pocrnelim očima i bledobelim tonovima tela. Poznata slika sa ovom temom Marija, koju je naslikao 1907-1910. godine, danas se nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Slika Marija objedinjuje neke karakteristike pokreta fovizma, kao što su ekspresivna upotreba nemešanih boja i slikovna ravnost i unosi elemenat realizma koji označava prekretnicu u Van Dongenovom radu. Verovatno je naslikana po uzoru na model koji je pozirao za sliku.

Na slici Marija prikazana je mlada žena čiji pogled je usmeren na posmatrača. Za razliku od većine pasivnih, mačjih modela Kesa van Dongena, beline očiju su vidljive, kao i struktura lica. Slabe linije na ivicama usta naglašavaju opuštenost u njenim crtama, a "senka Rembranta van Rajna" koja joj prelazi preko čela ukazuje na to da model razmišlja. Dramatičnost njenih crta, velike naglašene oči i obrve, lice prekriveno tamnom kosom i blede usne naglašene su grimiznocrvenom haljinom i mrljama crvene boje na licu i u kosi.

Pročitano 1714 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci