Artnit

Petak, 06 Septembar 2019 10:34

Sandro Botičeli - Portret mlade žene Istaknut

Portret mlade žene, Idealizovan portret dame ili Portret Simonete Vespuči kao nimfe kako se često naziva je slika koja se obično pripisuje Sandru Botičeliju. Smatra se da je model na slici bila Simoneta Vespuči za koju su mnogi verovali da je bila najlepša žena u Firenci u to doba i bila inspiracija mnogim umetnicima. Ona nikada nije pozirala za Botičelija i on je uvek iznova stvarao svoju sliku iz sećanja. Sliku Portret mlade žene Botičeli je naslikao 5 do 9 godina posle njene smrti, između 1480. i 1485. godine. Slika se danas nalazi u muzeju Štadel u Frankfurtu.

Portret mlade žene je verovatno Botičelijev najidealizovaniji u seriji slika koje prikazuju Simonetu Vespuči. Slika predstavlja idealno lepu mladu ženu koja je mitologizovana kao nimfa ili boginja. Žena je prikazana u profilu, ali sa poprsjem okrenutim u prikazu od tri četvrtine, kako bi se otkrio medaljon kameje koji nosi oko vrata. Ovaj medaljon, nazvan Neronov pečat, pripadao je Lorencu de Medičiju, a ono što se vidi na ovoj slici je njegova obrnuta kopija. Veliko poprsje i lepršava kosa naglašavaju erotski izgled žene. U to vreme je bilo neprimereno da žena pozira sa spuštenom kosom. Frizura žene je međutim, veoma zamršena i neobična, sa dve pletenice koje se sastaju između grudi.

Žena na slici Portret mlade žene više nalikuje nimfi nego formalnom portretu modela. Ona gleda u stranu što je čini posmatraču još poželjnijom, jer je ona nedostižna. Međutim, torzo mlade žene nije potpuno okrenut profilu, on dočarava njenu suptilnu erotiku i usmerava posmatrača do važnog detalja, pogleda na njen medaljon. Nedostatak detalja u pozadini takođe ukazuje na činjenicu da je reč o idealizovanom portretu.

Pročitano 2575 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Sandro Botičeli - Portret mlade žene