Artnit

Petak, 28 Juni 2019 10:14

Emil Bernar - Egzotična plesačica Istaknut

Rad francuskog postimpresionističkog slikara Emila Bernara prvih nekoliko decenija XX veka pokazuje sličan nivo naturalizma, bilo autoportreta, mrtve prirode, pejzaža ili žanr scena. Zainteresovan orijentalističkim radovima prethodnih generacija, a posebno slikara Žana Ogista Dominika Engra i Ežena Delakroa nastojao je da stvori sopstvena dela koja prikazuju slične scene i likove. Na slici Egzotična plesačica naslikao je 1915. godine svoju raskošnu, egzotičnu Odalisku. Ova slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Naturalizam koji odlikuje sliku Egzotična plesačica je sasvim nov u radu Emila Bernara, ali je u skladu sa njegovom odlučnošću da se vrati tradiciji i da odbaci eksperimente avangarde. Nema tragova njegovog ranijeg radikalnijeg stila, koji naglašava ravnost i pojednostavljene forme. Umesto toga, slika se vraća na romantizam prve polovine XIX veka kao svojevrsnu zagonetnu regresiju i u sebi nosi opojnu snagu orijentalnih priča.

Slika Egzotična plesačica je mešavina čulnosti i nežnosti lepog tela i skupih materijala i mirisa Istoka. U središtu slike je senzualna mlada devojka u raskošnoj egzotičnoj odeći i sa turbanom na glavi, koju kao da okružuje tkanina sa zanimljivim šarama i teksturama. Njene grudi su skoro potpuno otkrivene i preko njih prelazi srebrna ogrlica. Ona gleda u desno, a ne gleda posmatrača.

Pročitano 1952 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Emil Bernar - Egzotična plesačica