Artnit

Nedelja, 04 Novembar 2018 11:31

Pablo Pikaso - Tragedija Istaknut

Pablo Pikaso je često ostavljao vizuelne tragove na površinama svojih slika kako bi sugerisao skrivenu sliku ispod, kao na slici Tragedija koju je naslikao 1903. godine. Ovde "tragedija" funkcioniše kao tema slike koja nije vezana za bilo koji događaj, već jednostavno kao ljudsko iskustvo. Ova slika se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Slika Tragedija prikazuje tri figure koje su se skupile na plaži - verovatno porodicu. Čovek i žena stoje bosi i okrenuti jedno prema drugom, ali udaljenost između njih i njihove spuštene oči otkrivaju nesposobnost da se usaglase. Dete je previše mlado da bi shvatilo značenje vlastitog iskustva, stavlja ruku na čoveka i gleda uznemireno u pravcu žene.

Na slici Tragedija se vide nijanse tamnoplave boje koje su postale poznate tokom Pikasovog Plavog perioda. Vizuelni pokazatelji uključuju dokaze o promenama na slici Tragedija ili drugoj slici ispod. Tu se vidi veoma gusto postavljena boja koja seče preko desne ruke čoveka i nije povezana sa njegovom odećom koja visi. Narandžasti i žuti tonovi koji se pojavljuju na slici ispod nisu povezani sa tamnoplavom bojom poslednje slike. Malo svetloplave boje iz slike ispod dolazi kroz nijanse tamnoplave boje Tragedije.

Pročitano 2981 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pablo Pikaso - Tragedija