Artnit

Nedelja, 07 Oktobar 2018 10:27

Sesilija Bo - Sita i Sarita Istaknut

Američka slikarka Sesilija Bo je bila prepoznatljiva zbog sposobnosti da ženske modele predstavlja više nego objekte lepote i da ih prikaže sa razumom i inteligencijom, što je vidljivo i na portretu Sita i Sarita, koja spada u jednu od njenih najpoznatijih i najlepših slika. Ovu sliku naslikala je 1893. godine i prikazana je na izložbi Društva američkih umetnika 1895. godine u Njujorku. Slika koja se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu je njena kopija. Sesilija Bo je zabeležila da je naslikala drugu sliku 1921. godine za svoje "zadovoljstvo kada je original otišao u Francusku zauvek".

Na slici Sita i Sarita Sesilija Bo prikazuje svoju rođaku sa crnom mačkom na ramenu. Sarita je obučena u briljantnu belu haljinu ukrašenu zanimljivom teksturom. Bravurozni tretman bledog lica devojke ima divnu kontrapunkciju u baršunastom crnom krznu mačke koja je na njenom ramenu. Njihova četiri zelena oka su postavljena tako da formiraju red sjajnih zelenih tačaka.

Na celoj sceni slike Sita i Sarita postoji neprirodan svetao sjaj. Zato se ova slika može smatrati studijom u veštačkoj svetlosti gasa ili novih električnih sijalica, što je bilo preokupacija mnogih velikih umetnika tog doba.

Pročitano 2083 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 09 Novembar 2018 11:36

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Sesilija Bo - Sita i Sarita