Artnit

Ponedeljak, 20 Avgust 2018 10:54

Kjaroskuro - chiaroscuro Istaknut

Mikelanđelo Merizi da Karavađo - Večera u Emausu Mikelanđelo Merizi da Karavađo - Večera u Emausu

Slikarska tehnika kjaroskuro, na italijanskom jeziku chiaroscuro, što u prevodu znači svetlo-tamno, u umetnosti je upotreba snažnih kontrasta između svetlosti i tame, obično smelih kontrasta koji utiču na celu kompoziciju slike. Takođe, ovom tehnikom se stvara iluzija trodimenzionalnih predmeta u prostoru ili atmosferi i modelira i definiše forma pomoću kontrasta između svetlosti i senke.

Postoje neki dokazi da su drevni grčki i rimski umetnici koristili efekte kjaroskuro, ali je u evropskom slikarstvu renesansni umetnik Leonardo da Vinči prvi put koristio ovu tehniku krajem XV veka na slikama kao što je Poklonjenje mudraca iz 1481. godine. Nakon toga, kjaroskuro je postao primarna tehnika za mnoge slikare, a do kraja XVII veka ovaj termin se često koristio za opis bilo kog slikanja, crtanja ili štampanja koje je zasnovano na obimnoj gradaciji svetlosti i tame.

Prethodnik epohe renesanse Đoto di Bondone je koristio tehniku kjaroskuro u slikarstvu. Da bi dočarao dubinu i opipljivost nacrtanih oblika i prostora, on je koristio tamne i svetle boje. Najpoznatiji holandski slikar i predstavnik baroka Rembrant van Rajn je koristio kjaroskuro za izuzetne psihološke efekte na svojim slikama, crtežima i grafikama. Flamanski barokni umetnik Piter Pol Rubens, španski barokni slikar Dijego Velazkez i mnogi drugi, mlađi slikari baroknog perioda takođe su koristili kjaroskuro za velike efekte na slikama.

Iako su mnogi istaknuti umetnici koristili kjaroskuro, ova tehnika je zaista dostigla svoj vrhunac na slikama italijanskog baroknog slikara Mikelanđela Merizija da Karavađa, krajem XVI veka. Karavađo je koristio duboke, tamne pozadine na mnogim slikama i dostigao takvo savršenstvo sa tehnikom kjaroskuro da se činilo kao da je mogao da potpuno kontroliše osvetljenje svojih figura. On je koristio oštro, dramatično svetlo da izoluje svoje figure na slikama i tako pojača emocionalnu tenziju.

Delikatnost i lakoća rokoko slikarstva iz XVIII veka odbacuju dramatične upotrebe kjaroskuro, ali tehnika je ponovo postala popularna kod umetnika romantizma, koji su se oslonili na nju da bi stvorili emocionalne efekte koje su smatrali suštinskim za njihovu umetnost.

Pročitano 4235 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 12 Novembar 2018 12:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Kjaroskuro - chiaroscuro