Artnit

Utorak, 10 Juli 2018 11:14

Ežen Fromenten - Pogled na Nil Istaknut

Francuski slikar i pisac Ežen Fromenten je bio popularan slikar orijentalističkih scena. Predeli, ljudi i događaji koje je sretao na putovanjima po severnoj Africi predstavljali su mu inspiraciju za većinu njegovih slika. Na slici Pogled na Nil je prikazan prepoznatljiv način života, na mirnoj sceni prevoza duž reke Nil. Ova slika nije datirana i danas se nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Slika Pogled na Nil ima jasnu, čvrstu i uravnoteženu kompoziciju. U središtu je reka Nil sa brodićima, nebo zauzima dve trećine slike, a linija horizonta ga odvaja od vode i reke. Sa desne strane, građevina na obali reke iznenada prekida pogled. Ispred nje je raštrkana grupa ljudi, prikazanih u pokretu. Sa leve strane je mala građevina okružena zelenilom, a u pozadini se nazire uži kraj reke okružen građevinama i zelenilom. Senka koja je pala simboliše čovekove pokušaje građenja u odnosu na prirodne elemente.

Rigidnost linija na slici Pogled na Nil je uravnotežena kosim linijama krsta jarbola na brodiću, uvodeći slikovni elemenat. Primetna je upotreba sive boje, a to je u suprotnosti sa ranijim slikama Ežena Fromentena, gde boja ima glavnu ulogu.

Pročitano 1705 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 13 Oktobar 2020 10:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ežen Fromenten - Pogled na Nil