Artnit

Nedelja, 20 Maj 2018 10:41

Pjer Bonar - Dete pravi zamak od peska Istaknut

Neobično oblikovano platno Dete pravi zamak od peska je četvrti panel složenog paravana uklonjenog nakon smrti francuskog slikara i grafičara Pjera Bonara. Ovaj panel iz 1894. godine se može posmatrati kao posebna kompozicija i danas se nalazi u muzeju Orsej u Parizu. Tri ostala panela dekorisana pejzažem, danas se nalaze u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Postavka slike Dete pravi zamak od peska je poznata sa crteža u jednom od Bonarovih blokova za skiciranje i sa fotografije njegovog ateljea gde se pojavljuje u pozadini. Ova slika pripada Bonarovom periodu Nabisa, tokom kojeg se inspirisao uglavnom iz porodičnog života, kombinujući posmatranje, humor i nežnost.

Pjer Bonar na slici Dete pravi zamak od peska ističe suprotnosti između otvorenog prostora vrta ispred kuće, koji je sintetički označen narandžastim drvetom u saksiji i ivicom stepenika, male forme deteta koje čuči i minijaturne kofe. Ovakav aranžman podseća na japanske grafike koje je Bonar toliko voleo, a nežna harmonija boja stvara kontemplativnu rezonancu kineskog slikarstva. Osećaj mira i spokoja stvara ljupko dete u kariranoj odeći koje čuči, okrenuto leđima od posmatrača i usmereno je na pravljenje zamka od peska. Njegova glava sa neobično velikom beretkom nalik je na pečurku.

Pročitano 1780 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 11 Juli 2019 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Bonar - Dete pravi zamak od peska