Artnit

Četvrtak, 29 Mart 2018 11:06

Rembrant van Rajn - Uvod u slikara Istaknut

Rembrant van Rajn - Autoportret Rembrant van Rajn - Autoportret

Živim sa roditeljima na Vederstegu - u kući u kojoj su nekada bila vešala - u maloj ulici koja gleda na reku Rajnu koja teče ka dinama i Severnom moru. Naša kuća je kao i ostale kuće sa fasadom od crvene cigle, visokim prozorima ojačanim olovom i strmim krovom. Sa prozora od kupatila vidi se kuća Vajt gejt preko puta gradskih zidina i dve vetrenjače koje polako okreću svoja krila. Džinovi koji čuvaju našu tvrđavu u vremena ratova! Kada su jednu od njih spalili oni prljavi Španci koji su osvojili naš grad, moja baba je naredila da se ona ponovo izgradi i to odmah. Pored škripe drveta i osovina, sve je ostalo tiho.

Moj život je počeo ovde, u ovom industrijskom gradu gde se okreću vetrenjače i gde su kanali lepo uređeni, u kome je čuveni Univerzitet, Botanička bašta, dve protestantske crkve i kula iz jedanaestog veka koja se zove Burht. Rođen sam 15. jula 1606. godne i bio sam dete koje je neštedljivo plakalo, deveto od desetoro dece Harmena Geritsona i Kornelije "Neltje" Vilemstohter von Sojtbruk, sin mlinara i pekarove kćeri, koji su oboje katolici. Roditelji su me nazvali Rembrandt sa d, iako sam ja ponekad zaboravljao da ga tako pišem; Harmenson - po ocu; i Van Rajn - po porodičnoj vodenici koja je u narodu bila poznata kao "De Rajn", u kojoj se mleo ječam za slad. Ne dopada mi se ovo ime Rembrandt, naročito zato što je staromodno. Kad budem dobio sina nazvaću ga po nekom junaku, Samson ili Apolon.

Četvoro moje braće i sestara otišli su na drugi svet. Dvoje je odnela kuga još pre nego što sam ja rođen, a drugo dvoje su umrli kao odojčad. Pre tri godine smo pokopali moju sestru Mahtelt u Piterskerku. Neka ih Bog blagoslovi! Adrien je bio obućar dok se nije oženio ćerkom mlinara i sam postao mlinar. On živi na Almarktu sa ženom Lizbet, troje dece i mojom mlađom sestrom Lizbet, koja je lošeg mentalnog zdravlja. Moj brat Vilem je pekar i živi na Niuve Rijnu. Kornelijus je preuzeo vođenje očevog mlina u zadnjih par godina od kada je moj najstariji brat, Gerit, doživeo nesreću i unakazio ruke što ga je onesposobilo za taj posao. Pošto su otac i Gerit u tako jadnom stanju, odlučio sam da iskoristim svoje ruke što bolje umem. Ove blagoslovene, jake, vešte ruke su instrumenti moje duše i moga vida... Čuvaću ih po svaku cenu i zahvaljivaću Bogu na njima svakog dana.

Okrenuo sam se slikanju kada mi je bilo četrnaest godina, ubrzo nakon što sam se upisao na Univerzitet u Lejdenu, jer sam u toku dugog predavanja na časovima latinskog jezika shvatio da imam prirodnu sklonost ka slikanju i crtanju. Kada bih svoje vreme uložio u nešto drugo, to bi bilo u suprotnosti sa mojom prirodom, osim ako ne postanem veliki glumac na pozorišnoj sceni. Ali ja sam bio odlučan u tome da se obogatim. U slikarstvu se moglo zaraditi dosta guldena! Nakon škole sam nastavio da sledim svoju karijeru u umetnosti kao učenik Jakova Isaka van Svanenburga. Bio sam napredni početnik u to doba, amater. Gerit Don je, sa druge strane, već slikar vitraža.

Iz romana Sara Mijano - Rembrant van Rajn

Pročitano 2558 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Rembrant van Rajn - Uvod u slikara