Artnit

Petak, 26 Oktobar 2012 12:29

Žan Ogist Dominik Engr - Homerova apoteoza Istaknut

Francuski slikar neoklasicizma Žan Ogist Dominik Engr objavio je svoj umetnički credo na Pariskom salonu 1827. godine sa Homerovom apoteozom. Ova slika predstavlja manifest klasicizma. Karakteriše je strogi stil klasicizma i neosporna lepota u crtežu i kompoziciji. Danas se nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Homerova apoteoza je plafonska slika izgrađena za tavanicu jedne sale u Luvru, odakle je 1855. godine demontirana i protivno svojoj nameni, okačena na zid. Kompozicija slike je inspirisana donekle sećanjem na Rafaelovu Atinsku školu. Boje su sveže i jake i daju utisak freske.

Na slici su prikazani likovi koji su živeli u različitim vremenima i na različitim mestima. U centru slike je Homer, slepi grčki pesnik koji je uokviren istorijskim i alegorijskom figurama i jonskim hramom koji ističe klasične ideale mera i ravnoteže. Oko Homerovog prestola okupljeni su Pindar sa lirom od slonove kosti, Fidija sa dletom i čekićem kojima je vajao bogove koje Homer opeva, Aleksandar Makedonski sa zlatnim kovčežićem u kome je čuvao Homerove spise, Apeles sa paletom u ruci, koji privodi Rafaela, Virgilije koji privodi Dantea. U prvom planu grupisani su kao polufigure, moderni klasici: Taso (ispod Dantea), Pusen, Kornej, a sa druge strane Rasin, Molijer, Fenelon kao pisac Telemaha i Kamens. Ispod Homerovih nogu sede dve njegove duhovne kćeri: Ilijada, ponosita, odevena u crveno-narandžastu tuniku, sa Ahilovim mačem kao svojim atributom i Odiseja, zamišljena, drapirana ogrtačem boje morskog zelenila i okarakterisana Odisejevim veslom.

Pročitano 7660 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 27 Februar 2014 22:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žan Ogist Dominik Engr - Homerova apoteoza