Artnit

Četvrtak, 30 Novembar 2017 11:43

Hajnrih Velflin - O Rafaelu Santiju Istaknut

Rafael Santi - Autoportret Rafael Santi - Autoportret

Rafael se formirao u Umbriji, u Peruđinovoj školi, gde se isticao u odnosu na ostale učenike tako savršenim prihvatanjem umetničkog senzibiliteta svog učitelja da, prema Vazarijevoj oceni, nije bilo moguće razlikovati učiteljeve slike od učenikovih. Verovatno više nikada nijedan genijalni učenik nije u toj meri usvojio umetnost svoga učitelja kao Rafael.

Anđeo koga je Leonardo naslikao na Verokijevoj slici Krštenja odmah pada u oči kao nešto što na njoj odudara od svega ostalog, dok se Mikelanđelovi dečački radovi ni sa čim ne mogu porediti. Rafaela pak u početnim radovima uopšte ne možemo razlikovati od Peruđina. U trenutku kada on dolazi u Firencu, Mikelanđelo je već dovršio sva velika dela iz svoje mladosti, već je bio postavio Davida i upravo radio na kartonu Vojnika na kupanju. U isto vreme Leonardo, u zenitu svog života i ovenčan slavom, radi na kartonu Bitke kod Angijarija, a u Mona Lizi ostvaruje nešto do tada neviđeno. Rafaelu, koji se jedva prešavši dvadesetu, nalazi na početku muževnog doba, tek predstoji budućnost. Ali, kakvu je sudbinu on mogao očekivati okružen ovakvim velikanima?

Peruđino je na Arnu bio kao slikar veoma cenjen, pa se i mladi Rafael mogao nadati da će njegov način slikanja uvek imati publiku, ili se pak tešiti time da će postati drugi, možda bolji Peruđino. Njegove slike, naime, nisu pokazivale neku znatniju samostalnost.

Bez traga firentinskog smisla za stvarnost, jednostavnog osećanja i sputan manirom skladnih linija upustio se, sa malim nadama u uspeh, u nadmetanje sa velikim umetnicima. Ali, on je posedovao naročiti talenat za recepciju i sposobnost unutrašnjeg preobražaja, što je dokazao prvenstveno napuštanjem tekovina umbrijske škole i potpunim posvećenjem firentinskim problemima. Samo je mali broj ljudi bio sposoban da to učini, a ako se osvrnemo na kratak Rafaelov život, videćemo da inače nijedan umetnik nije prošao sličan razvojni put u tako kratkom vremenskom periodu. Umbrijski sanjar je postao slikar velikih dramskih prizora. Mladić koji se jedva usuđivao da dotakne ovozemaljske teme postaje slikar u prvom redu ljudskih figura, sposoban da snažno zahvati prizor. On Peruđinov crtački stil preobražava u slikarski, napuštajući jednostranu sklonost ka tihoj lepoti iz potrebe da snažno pokrene mase. To je tipičan rimski zreli umetnik.

Iz knjige Klasična umetnost

Pročitano 2138 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 19 Decembar 2019 11:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Hajnrih Velflin - O Rafaelu Santiju