Artnit

Nedelja, 12 Novembar 2017 11:47

Ežen Karijer - Portret Pola Verlena Istaknut

Tokom 1880-ih i 1890-ih godina XIX veka francuski slikar, litograf i vajar Ežen Karijer je slikao intimne portrete ljudi koje je sretao među simbolistima, u levičarskim političkim miljeima ili književnim krugovima. Jedan od njegovih najpoznatijih portreta je Portret Pola Verlena, čija su poezija i namučena ličnost bili veoma važni za generaciju simbolističkih umetnika. Ovaj portret koji je naslikao 1891. godine se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Ežen Karijer je 1890. godine upoznao Pola Verlena u bolnici Broussais u Parizu, a legenda kaže da je pesnik pozirao samo jednom za svoj portret. Lice Verlena koje se pojavljuje iz pozadine je kao maska ili ekspresivna glava što je karakteristično za Karijerove "psihološke portrete". Ali, daleko od toga da je slika bila zvanični portret, jer ona prikazuje namučenog genija. Nejasnoća tamne pozadine iz koje su se pojavljivala lica i ponekad ruke njegovih modela opravdala je stilska upoređivanja sa savremenom skulpturom Medarda Rosa ili "nedovršenim" aspektom dela Ogista Rodena.

Tokom života Ežena Karijera, Portret Pola Verlena je bio izlagan nekoliko puta u Parizu i Briselu. Karijer je napisao Verlenu posvetu i u donjem levom uglu slike piše: "Za pesnika Verlena, Ežen Karijer." Zauzvrat je Verlen Karijeru posvetio sonet objavljen u njegovim posthumnim delima.

Pročitano 1869 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ežen Karijer - Portret Pola Verlena