Artnit

Nedelja, 05 Novembar 2017 11:49

Anri Ruso - Rat Istaknut

Više od dvadeset godina nakon francusko-pruskog sukoba 1870. godine i Pariske komune iz 1871. godine, kada je naslikao sliku Rat poznatu i kao Jahanje nad razdorom, Anri Ruso je i dalje bio veoma pogođen ovim događajima. U katalogu Pariskog salona nezavisnih, gde je slika prvi put izložena 1894. godine se navodi: "Rat; on prolazi strašno, ostavljajući očaj, suze, ruši svuda okolo." Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

U centru slike Rat je divlja žena sa raspuštenom kosom u beloj haljini, koja nosi mač i plamenu baklju. Ona jaše crnog konja nalik na hibridno čudovište, koji galopira kroz pusti pejzaž prekriven iskasapljenim telima, dok se vrane hrane njihovim mesom. Ali, ona nije klasična Belona, rimska boginja rata. Umesto toga, ona je elementarna sila, najgora strana čovečanstva stvorena kao neodoljiva sila prirode.

Bez ikakvih anegdotskih ili narativnih elemenata, Anri Ruso prenosi dramu na slici Rat. Veliki broj oštrih oblika i izbor boja posebno doprinose tome. Dominiraju crna i crvena boja koje simbolišu žalost i krv, a zelena boja koja simboliše nadu je potpuno odsutna.

Boja i život se odvajaju od svega na slici Rat, ostavljajući samo smrt i uništenje. Čisto plavo nebo sa crvenkastim oblacima povećava uticaj prolaska žene na konju. Iza nje je crno sagorelo drvo, a sivo drvo ispred čeka vatru i uništenje. Anri Ruso ne dozvoljava nikakvu nadu u ovoj viziji, njegovoj nasilnoj temi. Mrtvi i umirući ljudi su odsečeni kao stabla drveća, njihovo bledo meso je naslikano narandžasto, poput dimljenih oblaka. Crni elementi se ponavljaju, od izdužene konjske grive, kosa nekih žrtava, do kose žene i vrana koje kljucaju tela.

Pročitano 2219 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 20 Novembar 2019 11:56

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Ruso - Rat