Artnit

Petak, 27 Oktobar 2017 10:53

Jan Vermer - Portret mlade žene Istaknut

Portret mlade žene poznat takođe i kao Studija mlade žene ili Devojka sa velom može da bude jedna od tri slike Jana Vermera koja je opisana na aukciji u Amsterdamu 1696. godine kao Lice u antičkoj haljini, neobično umorno. Vermer je verovatno koristio živi model, ali kao što je to slučaj sa slikom Devojka sa bisernom minđušom nije stvorio portret, već tronies, holandsku sliku koju često karakterišu neobični kostimi i umetnički efekti. Ova slika je završena između 1666. i 1667. godine, a danas se nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na slici Portret mlade žene prikazana je mlada žena sa široko razmaknutim i ravnim licem, malim nosem i tankim usnama. Ovaj očigledan nedostatak idealizovane lepote doveo je do uverenja da je slika naslikana na osnovu porudžbine, iako je moguće da je model bila kćerka Jana Vermera.

Zbog svoje gotovo identične veličine i bliskosti u tonu i kompoziciji, slika Portret mlade žene se često smatra za varijantu ili dodatak poznatoj slici Devojka sa bisernom minđušom. Modeli obe slike nose biserne minđuše, imaju velove oko ramena i prikazane su ispred crne pozadine.

Pročitano 3124 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 25 Novembar 2019 11:46

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Jan Vermer - Portret mlade žene