Artnit

Sreda, 25 Oktobar 2017 11:03

Anri Matis - Zlatna ribica Istaknut

Zlatne ribice su donete u Evropu iz istočne Azije u XVII veku, a Anriju Matisu su postale tema koja se ponavljala u njegovom radu od oko 1912. godine. One se pojavljuju u ne manje od devet njegovih slika, kao i u crtežima i grafikama. Zlatna ribica pripada seriji slika koju je Matis naslikao između proleća i početka leta 1912. godine. Međutim, za razliku od ostalih fokus je ovde na samu zlatnu ribicu. Ova slika se danas nalazi u muzeju likovnih umetnosti Puškin u Moskvi.

Na slici Zlatna ribica istaknuta je zlatna ribica zbog svoje boje. Svetlonarandžasta boja je snažno u kontrastu sa više suptilnim nijansama ljubičaste i zelene boje koje okružuju riblju činiju i plavo-zelenu pozadinu. Maestralni osećaj za potez omogućio je Anriju Matisu stvaranje iluzije neograničenosti mira i spokoja u prostoru slike.

Plava i narandžasta, kao i zelena i crvena su komplementarne boje i kada su postavljene jedna pored druge izgledaju još svetlije. Ovu tehniku su u velikoj meri koristili fovisti, a naročito je upečatljiva na ranijoj slici Radost življenja Anrija Matisa. Iako je kasnije omekšao svoju paletu, smela narandžasta boja podseća na Matisove fovističke godine, što je nastavilo da utiče na njegovu upotrebu boja tokom umetničkog stvaralaštva.

Pročitano 3854 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Matis - Zlatna ribica