Artnit

Subota, 07 Oktobar 2017 11:05

Moris Deni - Oktobarska noć Istaknut

Slika Oktobarska noć naslikana 1891. godine datira iz ključnog perioda u umetničkoj karijeri francuskog slikara i pisca Morisa Denija kada je počeo da usvaja sintetički pristup. Ova slika je izložena na Pariskom salonu nezavisnih u muzeju Orsej u Parizu 1892. godine zajedno sa još tri slike - Septembarska noć, April i Jul, koje su činile seriju pod nazivom Poetske teme (četiri panela za dekoraciju devojačke sobe). Danas se slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Iako serija slika nije uključivala zimu, ona se često tumačila kao ciklus godišnjih doba, temu koju su već uzimali Nikola Pusen, Fransoa Buše, Pol Sezan i drugi. Serija se takođe može smatrati za simboličku predstavu četiri trenutka u životu žene. Slika Oktobarska noć predstavlja veridbu, a mlada žena u ružičastom verovatno verenicu Morisa Denija, Martu, u pratnji njene sestre Eve. Ova simbolička scena mogla je da bude znak za verenicu Denija kroz koji je izrazio svoja osećanja prema njoj.

Slika Oktobarska noć prikazuje jesen. Paleta bisernih i bogatih bronzanih tonova, tretiranih gradacijama stvara delikatno polje u boji koje doprinosi ukupnom osećaju spokojstva. Listovi u braon, crvenim i zlatnim bojama pružaju granicu za žene u vrtu. Svojom suptilnom predstavom sa arabeskama ženskih silueta i japanskom inspirisanom mrežom žila na kori od kestena, Moris Deni se ovde pokazuje kao jedan od osnivača art nuva.

Slika Oktobarska noć je dekorativna, mirna i jednostavna, što ukazuje na uticaj Pjera Pivija de Šavana, čijem se radu Moris Deni mnogo divio. Istovremeno ideja o dekoraciji slike je promovisala napredak Denija u razvoju kompozicije. Takve vizije mira i tišine prikazane na slici su bile u kontrastu sa haotičnim aspektima savremenog života u Parizu i predstavljale su način stvaranja raja u porodičnom domu.

Pročitano 1898 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 29 Oktobar 2019 11:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Moris Deni - Oktobarska noć