Artnit

Ponedeljak, 25 Septembar 2017 11:25

Žil Bastijen Lepaž - Kosidba Istaknut

Francuski slikar Žil Bastijen Lepaž je bio blisko povezan sa početkom naturalizma, umetničkog stila koji je nastao iz kasnije faze realističkog pokreta. On je često slikao poljoprivredne scene koje nisu bile nalik na izveštačene pastoralne scene koje su “preplavile“ Pariski salon. Čuveni francuski pisac Emil Zola ga je nazvao “unukom Milea i Kurbea“, a posebno ga je uzbudila slika Kosidba iz 1877. godine, koju je smatrao za remek-delo naturalizma u slikarstvu. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Kosidba Žil Bastijen Lepaž je snažno prikazao epsko francusko selo i seljake u njihovoj jednostavnosti i potištenosti. U prvom planu slike je mlada žena koja sedi na travi i unezverena je od umora, a iza nje leži ispružen čovek sa licem pokrivenim šeširom i odmara. U pozadini se vide stogovi sena, verovatno rezultati njihovog napornog rada.

Kompozicija slike Kosidba je smelo fotografska: horizont je neuobičajeno visok, omogućavajući senu “kao bledoj žutoj tkanini od srebra“ da popuni glavni deo platna. Efekti ubrzane perspektive, palete svetlosti i blago uramljivanje figura su znaci modernosti unutar naturalističkog pristupa. Ova slika je bila veoma popularna na Pariskom salonu 1878. godine.

Pročitano 1731 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 20 Oktobar 2020 11:14

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žil Bastijen Lepaž - Kosidba