Artnit

Ponedeljak, 18 Septembar 2017 10:31

Piter Pol Rubens - Samson i Dalila Istaknut

Slika Samson i Dalila flamanskog slikara Pitera Pola Rubensa prikazuje scenu iz priče o hebrejskom junaku ogromne snage Samsonu i filistejskoj lepotici Dalili iz Starog zaveta. Slika je završena tokom 1609-1610. godine i na njoj je vidljiv uticaj Karavađa, kao i Mikelanđela i antike. Danas se slika nalazi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Samson je bio hebrejski heroj poznat po borbi protiv Filistejaca. Pošto se zaljubio u Dalilu, koju su Filistejci podmitili, on joj je odao da je njegova snaga u kosi koja nikada nije bila šišana. Piter Pol Rubens prikazuje na slici Samson i Dalila trenutak kada je Samson zaspao na Dalilinom krilu, u mračnoj sobi koja je uglavnom osvetljena svećom koju drži starica. Dok čovek seče Samsonovu kosu izraz lica Dalile ukazuje na senzualnost, trijumf i sažaljenje. Ona je obučena, ali sa golim grudima i naglašenom bledom kožom. Njena leva ruka je središnja tačka slike i nalazi se na Samsonovim golim leđima. Filistejski vojnici čekaju na vratima u pozadini slike.

Slika Samson i Dalila je puna simbola i gestova. U niši iza Dalile je statua Venere, boginje ljubavi i njenog sina Kupidona, koja ukazuje na uzrok Samsonove sudbine i oružje Dalilinog delovanja. Čovek koji je odrezao Samsonovu kosu prekrstio je ruke, što je znak izdaje. Starica koja stoji iza Dalile, pružajući dodatnu svetlost sceni se ne pojavljuje u biblijskoj priči. Veruje se da je to podvodačica, a njihovi susedni profili mogu da simbolizuju prošlost starice i Dalilinu budućnost.

Pročitano 2572 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 28 Novembar 2019 11:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Piter Pol Rubens - Samson i Dalila