Artnit

Petak, 07 Juli 2017 10:44

Pablo Pikaso - Melanholična žena Istaknut

Označen kao momenat u umetničkoj karijeri Pabla Pikasa, Plavi period je bio inspirisan njegovim emotivnim previranjima i finansijskom destimulacijom. Nakon putovanja u Španiju i samoubistva njegovog bliskog prijatelja Karlosa Kazagemasa u februaru 1901. godine, rad Pikasa je napravio dramatičan preokret. Slika Melanholićna žena iz ovog perioda koju je naslikao 1902. godine, danas se nalazi u Institutu umetnosti u Detroitu.

Španski pesnik Karlos Kazagemas postao je žrtva neuzvraćene ljubavi i na kraju je sam sebi oduzeo život nakon što je pokušao da ubije svoju prezrenu ljubavnicu. Njegovo samoubistvo imalo je dubok uticaj na Pabla Pikasa, koji se borio kao nepriznat i siromašan umetnik živeći u to vreme u Parizu.

Počevši od nekoliko slika koje su odale konemoraciju Karlosu Kazagemasu krajem 1901. godine, teme Pabla Pikasa su postale sve više svečane i tamne. Usvojio je skoro monohromatsku paletu plavih i plavo-zelenih boja i počeo da prenosi mračne scene patnje i nesreće. Monohromatska upotreba plave boje obično se koristila u simbolističkim slikama u Španiji i Francuskoj, gde je često bila povezivana sa emocijama melanholije i očaja, što ukazuje na to da se Pikaso navikao na plavi period u vremenu provedenom u Španiji.

Ovaj portret mlade žene koja sedi u zatvoru u Parizu je izraz ljudske patnje. Njena zgrbljena ramena, ukrštene ruke i prazni pogled predstavljaju dubok očaj. Ograničavajući paletu na plavu boju, Pablo Pikaso naglašava osećaj tuge. Izduženi tretman figure inspirisan je slikama španskog slikara El Greka.

Pročitano 2781 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 13 April 2019 10:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pablo Pikaso - Melanholična žena