Artnit

Četvrtak, 25 Oktobar 2012 09:37

Leonardo da Vinči - Tajna večera Istaknut

Tajna večera, Leonarda da Vinčija je jedno od najvećih svetskih umetničkih remek-dela. Naslikana je u XV veku na zidu trpezarije manastira Santa Marija dela Gracija u Milanu.

Na slici je prikazana scena poslednje večere na kojoj Isus Hrist najavljuje kako će ga jedan od njegovih učenika izdati. Dominacija Isusa je istaknuta i linijama perspektive arhitekture koje se radijalno šire iz njegove glave kao "zraci" Božje svetlosti. Likovi su organizovani u jasnu geometrijsku kompoziciju izduženog pravougaonika koji je podeljen na pet piramida (dve grupe po tri apostola i Isus sa raširenim rukama u sredini). Juda sedi na istoj strani stola kao Isus i apostoli i jedini je lik čije je lice u tami i koji ne reaguje jasnim gestom na Isusove reči. Leonardo je težište slike preneo na Isusove reči: "Zaista vam kažem, jedan od vas izdaće me". Scena je na mah postala dramatična, živa i povezana. Uzbuđenje i reagovanje na Isusove reči izraženo je više gestovima, igrom ruku i samim izrazima lica.

Tajna večera je postala ikona hrišćanskog slikarstva i jedna od najpoznatijih slika na svetu. Njen uspeh potiče iz Leonardove sposobnosti prikazivanja karaktera i dramatične napetosti likova i njihovog smeštanja u dominantan i ujedinjujući arhitektonski enterijer.

Pročitano 10391 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 16 Januar 2020 11:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Leonardo da Vinči - Tajna večera