Artnit

Četvrtak, 15 Juni 2017 13:44

Anri Ruso - Obrok lava Istaknut

Anri Ruso je počeo da slika imaginarne scene u džungli 1891. godine. Egzotičnu vegetaciju svojih brojnih slika džungli zasnivao je na studijama koje je radio u Botaničkoj bašti u Parizu, a divlje zveri su zasnovane na fotografijama iz popularnih etnografskih časopisa i ilustrovanih knjiga za decu. Na slici Obrok lava iz oko 1907. godine preciznim, bujnim korišćenjem detalja stvara tajanstveni, egzotični, autentičan svet. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na slici Obrok lava Anri Ruso prikazuje scenu u džungli, u čijem središtu je lav koji proždire jaguara. Džungla je dočarana mnoštvom zelenih nijansi kao i raznovrsnim biljnim vrstama. Biljke su prevelike, a na njima se ističu veliki listovi i veliki cvetovi narandžaste i plave boje koji se promaljaju iz bujne vegetacije. U pozadini se vidi nebo sa suncem koje izlazi.

Slika Obrok lava predstavlja osoben kontrapunkt slikama mirnog i poznatog Pariza Anrija Rusoa. Prikazivanjem zavodljivog, a istovremeno zastrašujućeg udaljenog mesta ona je odražavala želje i strahove novog modernog sveta. Ova slika je bila verovatno izložena na Pariskom jesenjem salonu 1907. godine.

Pročitano 2006 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 26 Avgust 2019 11:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Ruso - Obrok lava