Artnit

Nedelja, 09 April 2017 11:32

Pol Valeri - Nema življe stvari za čovekov pogled nego što je kutija s bojama ili paleta prepuna boja Istaknut

Berta Morizo - Devojčice u vrtu Berta Morizo - Devojčice u vrtu

Nasuprot ovoj apstrakciji nalazi se apstrakcija umetnika. Boja govori o boji, on odgovara boji opet bojom. On živi u svom predmetu, i to usred onog što pokušava da shvati, u iskušenju, izazivanju, primerima, problemima, analizi, opijenosti - a oni su večiti. Moguće je da on ne vidi ono o čemu sanja, i sanja o onom što vidi.

Čak i sama njegova sredstva čine deo prostora njegove umetnosti. Nema življe stvari za čovekov pogled nego što je kutija s bojama ili paleta prepuna boja. Čak i sve dirke na klaviru manje izazivaju nejasne želje za “stvaranjem“, jer su one samo ćutanje i očekivanje, dok prekrasno izlaganje lakova, obojene zemlje, oksida i čiste ilovače već peva svim svojim tonovima preludijume onog što je moguće i očaravaju me. Ja s tim mogu samo da uporedim kipteći haos čistih i jasnih zvukova koji se podiže iz orkestra kad se on sprema, i izgleda kao da sanjari pred početak; svaki tražeći svoje la, probajući svoju partituru za samog sebe u šumi svih ostalih zvukova, u jednom neredu punom obećanja i opštijem nego što je čitava muzika, što prijatno draži svaku osećajnu dušu i sve izvore zadovoljstva.

Iz eseja O slikarstvu (Povodom Berte Morizo)

Pročitano 2735 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Valeri - Nema življe stvari za čovekov pogled nego što je kutija s bojama ili paleta prepuna boja