Artnit

Nedelja, 12 Februar 2017 12:11

Francisko Goja - Zmaj Istaknut

Slika Zmaj pripada seriji kartona za tapiserije koje je Francisko Goja naslikao 1778. godine za dekoraciju trpezarije prinčeva u palati El Pardo u Madridu. U ovoj seriji kartona, Goja prikazuje svet i običaje naroda u Madridu veoma realistički. Poznata slika iz ove serije Zmaj danas se nalazi u muzeju Prado u Madridu.

Francisko Goja je objasnio da slika Zmaj prikazuje glavnu scenu, koja opisuje mlade ljude koji su "otišli na selo da puštaju zmaja". Figure u prvom planu slike, pet mladića oko stene su smeštene u piramidalnu strukturu. Trojica od njih puštaju zmaja, koji se prostire u gornjem levom uglu slike, jedan mladić stoji na steni uperenog pogleda i ruku ka zmaju, dok drugi sedi na zemlji, puši i gestikulira. Parovi figura koje se pojavljuju iza glavne grupe pokazuju da je ova tema samo izgovor koji omogućava Goji da predstavi flert i galantnost. U pozadini, nekoliko parova priča i gleda kako zmaj leti, dok pas leži ispod drveta koje dominira na desnoj strani slike i gleda u posmatrača. Do drveta stoje dva čoveka koji razgovaraju. Iza ljudi je velika zgrada mavarskog stila sa kupolom i može se tumačiti kao Astronomska opservatorija.

Boje na slici Zmaj, Francisko Goja nanosi brzim i tačnim potezima četkice. One su veoma živahne i intenzivne i ističu detalje odeće figura na slici.

Pročitano 2401 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Francisko Goja - Zmaj