Artnit

Petak, 23 Decembar 2016 12:21

Aristid Majol - Žena sa suncobranom Istaknut

Francusko-katalonski vajar, slikar i grafičar Aristid Majol, koji je proučavao Žana Leona Žeroma i Aleksandra Kabanela postao je poznati vajar, ali je karijeru počeo kao slikar. On se divio i kopirao Pjera Pivija de Šavana, a njegov susret sa radom Pola Gogena na izložbi u kafeu Volpini 1889. godine imao je odlučujući uticaj na razvoj njegovog umetničkog stila. Slika Žena sa suncobranom iz oko 1895. godine, na pola puta između alegorije i vernog portreta smatra se remek-delom karijere Aristida Majola kao slikara. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Žena sa suncobranom je portret u prirodnoj veličini, upadljiv zbog njegovog nedostatka dubine. Na njemu je naslikana mlada žena, koja stoji ispred morskog pejzaža. Njen profil je oštro isečen energičnim, gipkim linijama prizora mora, a studiozna poza joj daje čvrst izgled, bez obzira na lepršanje traka na haljini. Simbolička priroda ove velike figure uz more je ublažena studioznim opisom lica i određenih detalja njene odeće, kao što su rukavice, suncobran i šešir.

Nesklad između figure i pozadine na slici Žena sa suncobranom jasno pokazuje da je portret naslikan u ateljeu. Bled kontrast boja doprinosi osećaju harmonije kojom zrači slika. Pojednostavljen pejzaž na slici se tretira kao grupa boja i ne stvara otvoren osećaj kome su impresionisti težili. Aristid Majol je naslikao nepomičnu figuru na klasičan, dekorativan način, koja posmatrana sa strane nasuprot ravnoj pozadini sugeriše tapiseriju, umetnost u kojoj je on takođe briljirao.

Pročitano 2935 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 31 Avgust 2020 10:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Aristid Majol - Žena sa suncobranom