Artnit

Ponedeljak, 14 Novembar 2016 12:35

Henri Miler - O Anriju Matisu Istaknut

Anri Matis - Autoportret Anri Matis - Autoportret

U svakoj Matissovoj pjesmi živi povijest neke čestice ljudskoga mesa koja se oduprla utapanju u smrti. Cijeli spektar mesa, od kose do nokata, izražava čudo disanja, kao da je neko unutarnje oko, žeđajući za većom realnošću, pretvorilo pore mesa u gladna usta koja sve vide. S kojom god vizijom čovjek krene, nailazi na vonj i zvuk putovanja.

Nemoguće je promatrati i najmanji kutić njegovih snova a da se ne osjeća podizanje valova i svježina kapljica na vjetru. On stoji na kormilu, gledajući čvrstim plavim okom u portfolio vremena. U kakove sve udaljene kutove nije bacio svoj dugi, iskošeni pogled? Motreći niz ogromni rt svoga nosa, on je vidio sve - Kordiljere koje se ruše u Pacifik; povjesnicu dijaspora uvezanu u kožu; kapke koji se glasaju šumom žala, glasovir što se savija poput školjke, zviježđa što sjaju dijapozonima svjetlost, kameleone zgnječene pod tiskarskim strojem, orijentalni haremi koji izdišu u oceanima prašine, glazba koja poput plamena izbija iz sakrivene kromosfere boli, spore i koralji koje oplođuju zemlju, pupkove koji bljuju svoj sjajni mrijest tjeskobe...

On je blistavi mudrac, vidoviti plesač koji zamahom kista uklanja ružne skele, uz koje je privezano čovječje tijelo lancem nepromjeljivih životnih činjenica. On, ako ijedan čovjek danas posjeduje taj dar, znade gdje da rastopi ljudsku figuru; on ima hrabrosti da žrtvuje harmoničnu liniju da bi otkrio ritam i šumor krvi, on uzima svjetlo što se prelama u njemu i preplavljuje njime klavijaturu boje. Iza bezbrojnih detalja, kaosa, parodije života, on otkriva nevidljivi sistem; on objavljuje svoja otkrića u metafizičkom pigmentu prostora. Ne tražeći formulu, ne raspinjući ideje, nemajući drugog nagona osim da stvara. I premda se svijet raspada u paramparčad, postoji bar jedan čovjek koji ostaje u srži, koji je sve solidnije pričvršćen i usidren, sve centrifugalniji što se proces raspadanja ubrzava.

Iz romana Rakova obratnica

Pročitano 2301 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 31 Avgust 2020 10:15

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Henri Miler - O Anriju Matisu