Artnit

Utorak, 30 Avgust 2016 11:44

Gustav Klimt - Adam i Eva Istaknut

Gustav Klimt nije bio zainteresovan za religiju, tako da slika Adam i Eva iz 1917-1918. godine sa biblijskom scenom predstavlja izuzetak u njegovom opusu slika. Ova slika nije mogla biti završena zbog njegove iznenadne smrti 6. februara 1918. godine. Slika se danas nalazi u Austrijskoj galeriji Belvedere u Beču.

Na slici Adam i Eva predstavljeno je čovečanstvo u stanju milosti, jer se čini da je prikazan prizor pre Pada, možda u trenutku Evinog stvaranja. Eva je glavna figura na ovoj slici. Klimt je naglasio njen izgled sa jarkim i svetlim bojama u prvom planu slike. Adam u pozadini izgleda kao da nije od velike važnosti za Klimta.

Priča iz Starog zaveta, koja je predstavljena na slici Adam i Eva ima auru egzotike, koja je privlačna i istovremeno zastrašujuća. Gustav Klimt je za svoj model majke ljudskog roda izabrao vitku ženu sa plavom kosom, jedan od retkih tipova koji se pojavljuje na njegovim slikama. Postoje i drugi aspekti ove slike koji je izdvajaju od ostalih iz Klimtovog opusa. Tematski, to je produžetak mnogih verzija slike Poljubac i preliminarnih crteža koji ukazuju da se kompozicija razvila direktno od tih ranijih radova. Međutim, dok na svim verzijama slika Poljubac dominira muškarac, ovde je žena prikazana u prvom planu slike. U neobičnom ukidanju uobičajenog simbolizma, muškarac je pasivan, somnolentan, dok je žena aktivna, budna. Izgleda kao da je muškarac povezan sa tamom, dok žena kao da zrači suncem.

Pročitano 2555 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 02 Juni 2019 11:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gustav Klimt - Adam i Eva