Artnit

Sreda, 11 Maj 2016 10:43

Ticijan Večeli - Lepotica Istaknut

Jedna od najpoznatijih slika Ticijana Večelija je remek-delo, koje je naslikao oko 1536. godine, poznato po nazivima Lepotica i Žena u plavoj haljini. Slika prikazuje nepoznatu mladu ženu sa idealnim renesansnim proporcijama i prirodnom ekspresivnom snagom. Danas se ova slika nalazi u palati Piti u Firenci.

Slika Lepotica je klasičan portret lepe žene u veličanstvenoj, raskošnoj haljini sa debelim krznenim rukavima. Plava haljina je naglašena luksuznim ukrasima na rukavima, zlatnim vezom sa naborima na dekolteu i izrezanim niskim dekolteom oko vrata, sa zlatnom ogrlicom koja se savija nad njim i akcentuje elegantno predstavljanje. Plava boja je postignuta brušenjem pigmenta lapis lazuli koji je u to doba bio veoma skup. Njeno lice sa okruglastom vilicom i bradom je skoro savršeno ovalno. Obrve su sečene u lukove, bledo čelo kao puder blago implicira inteligenciju. Njene oči, iskrene i samouverene okreću se skromno prema posmatraču.

Ticijan Večeli je na slici Lepotica stvorio novi portret koji prikazuje drugu ličnost, više uzdržanog erotskog mladog bića idealne lepote, sa tipičnim licem karakterističnim po boji kože i rumenim obrazima. Klasične karakteristike mlade žene su u skladu sa fizičkim tipom koji je Ticijan razvio nekoliko godina ranije na svojim slikama.

Pročitano 4172 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 13 Juli 2020 11:13

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ticijan Večeli - Lepotica