Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 09 Maj 2016 11:40

Albert Altdorfer - Pejzaž Dunava blizu Regensburga Istaknut

Nemački slikar, graver i arhitekta renesanse Albert Altdorfer koji je stvarao u Regensburgu smatra se za jednog od glavnih predstavnika takozvane Dunavske škole slikara, koji su slikali biblijske i istorijske teme nasuprot pozadini pejzaža ekspresivnih boja. On je jedan od prvih umetnika u istoriji evropskog slikarstva koji je stvorio "čisto" slikarstvo pejzaža. Oko 1522-1525. godine naslikao je Pejzaž Dunava blizu Regensburga, poznatu i po nazivima Dolina Dunava blizu Regensburga, Pogled na dolinu Dunava blizu Regensburga. Ova slika se danas nalazi u muzeju Stara pinakoteka u Minhenu.

Dva putovanja Alberta Altdorfera po Dunavu u periodu od 1503. do 1505. godine i 1511. godine su presudno uticala na njegovo umetničko stvaralaštvo. Nakon ovih putovanja pejzaž je postao njegova strast. Na njima prikazuje divlje šume, opustošene proplanke iz kojih kao da zrači usamljenost i nagoveštaj iracionalnosti.

Slika Pejzaž Dunava blizu Regensburga prikazuje zamak Vert kod Regensburga i njegovu okolinu. Postavljanjem dva stabla sa obe strane slike, Albert Altdorfer stvara dvostruku foliju, izum koji usmerava oko posmatrača u centar kompozicije, gde krivudav put vodi do zamka Vert.

Slika Pejzaž Dunava blizu Regensburga je jedan od prvih primera pejzaža u evropskoj umetnosti, koji je u potpunosti oslobođen figura i koji se topografski može odrediti. Ona je zasnovana na čistom potpunom kvalitetu neba, drveća, daleke reke, plavih planina, što povećava "čistotu" pejzaža.

Pročitano 3755 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci