Artnit

Subota, 02 April 2016 10:48

Ana Anker - Sunčeva svetlost u plavoj sobi Istaknut

Sunčeva svetlost u plavoj sobi je slika iz 1891. godine Ane Anker, inovativne danske slikarke koja je bila centralna figura skagenskih slikara, tesno povezanih sa grupom uglavnom danskih umetnika koji su se okupljali svakog leta kasnih 1870-ih godina u ribarskom selu Skagenu na krajnjem severu poluostrva Jutland, i slikali lokalne ribare, kao i svoje skupove i proslave. Jedna od njenih najpoznatijih slika, Sunčeva svetlost u plavoj sobi, "sija sa fotorealističkom izmaglicom", uprkos potezima četkice koji izgledaju grubo, skoro slučajno naneti, ako se posmatrač fokusira na njih. Danas se ova slika nalazi u Muzeju umetnosti u Skagenu.

Na slici Sunčeva svetlost u plavoj sobi prikazana je kćerka Ane Anker, Helga koja sedi na stolici u sobi svoje bake i plete. Leđima okrenuta posmatraču, Helga je zauzeta pletenjem. Zrak sunca koji ulazi kroz prozor plave sobe ne stvara utisak svetla, već izgleda kao da se ceo svet na slici posmatra sa prozora.

Slika Sunčeva svetlost u plavoj sobi otkriva uticaj impresionizma, a takođe odaje počast izvanrednom kvalitetu svetlosti koja je daleko na severu poluostrva Jutland. Lišena akcije, tema slike je u suštini igra svetlosti u sobi, a jedini pokazatelj spoljnog sveta je svetlo koje struji kroz prozor. Razmena između enterijera i spoljašnjosti je veoma ograničena, a svetlo na zidu je jedini trag spoljnog sveta. Sa svojim mnogobrojnim nijansama plave boje slika prenosi osećaj spokoja.

Pročitano 2509 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 09 Septembar 2018 11:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ana Anker - Sunčeva svetlost u plavoj sobi