Artnit

Četvrtak, 17 Mart 2016 12:11

Žan Mecinger - Alegorijska kompozicija Istaknut

Od 1924. do 1930. godine francuski slikar, teoretičar, pisac i pesnik Žan Mecinger se na svojim slikama bavi pitanjima forme, obima, dimenzije, relativnog položaja i odnosa figura, zajedno sa vidljivim geometrijskim svojstvima prostora. Sa pojednostavljenjem izgrađenih formi, korišćenjem komponenti povezanih sa industrijskim svetom u jednom mehanizovanom društvu njegov postkubistički stil se nužno ne odnosi na prošlost. Slika Alegorijska kompozicija iz 1929. godine, koja sadrži karakteristike njegovog umetničkog stvaraštva iz ovog perioda, danas se nalazi u Muzeju moderne umetnosti grada Pariza.

Reprezentativne tehnike Žana Mecingera efektivno transformišu industrijalizaciju, nešto što odražava dinamički sjaj kompozicije slike Alegorijska kompozicija, kao deo fundamentalne preorijentacije ka dinamičnom i promenljivom svetu. Na ovoj slici se spajaju geometrijske forme inherentne lepote sa uticajem rastuće industrijske proizvodnje.

Sliku Alegorijska kompozicija odlikuju jarke boje i neobične forme. Ona je i vizuelno metaforička, sastoji se od urbanog i predmeta mrtvih priroda, sa jasnim naglaskom na nauku i tehnologiju.

Pročitano 2991 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 28 Maj 2019 11:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žan Mecinger - Alegorijska kompozicija