Artnit

Utorak, 08 Mart 2016 11:43

Gustav Kurbe - Prosejavanje pšenice Istaknut

Česta tema slika francuskog slikara Gustava Kurbea su vredni seljaci, kao i njihovo siromaštvo i socijalne nepravde koje trpe. Slika Prosejavanje pšenice ili kako se još naziva Prosijačica žita iz 1854. godine je primer jednostavnog realizma Gustava Kurbea i predstavlja sjajan primer žanr scene, koja podseća na francuskog slikara Žana Fransoa Milea. Slika je bila prvi put izložena na Pariskom salonu 1855. godine, a potom 1861. godine, kada je kupljena za Muzej lepih umetnosti u Nantu.

Na slici Prosejavanje pšenice prikazan je težak rad, dok se prosejava pšenica kroz veliko sito u velikoj, skoro ogoljenoj odaji. Mlada žena u središtu slike je mišićava, širokih ramena i tankog struka, obučena u debelu jarkocrvenu odeću, sa velikim klompama na golim nogama. Ona je prikazana s leđa dok kleči, a istaknute su njene snažne ruke koje drže veliko sito, kroz koje prosejava pšenicu. Druga žena u uglu, oslonjena na džakove drži sito u rukama i kao da je zaspala od umora. Samo je radoznali dečak koji istražuje oslobođen od zahteva rada.

Sliku Prosejavanje pšenice ne odlikuje savršenstvo linije i forme. Umesto toga, Gustav Kurbe ilustruje nečiste zidove, monoton pogled na licu žena, i razbarušenu kosu na dečaku. Dijagonalni oblici dodaju kretanje i energiju na slici. Kurbe modeluje figure sa toplom svetlošću i temperaturnim bojama, što je vidljivo na strukturi i obimu figure na sredini slike.

Gustav Kurbe je koristio prave modele za svoje slike. Smatra se da su dve žene na slici Prosejavanje pšenice njegove sestre Zoé i Juliette, a dečak njegov vanbračni sin Désiré Binet.

Pročitano 6414 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 27 Mart 2019 12:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gustav Kurbe - Prosejavanje pšenice