Artnit

Sreda, 20 Januar 2016 12:01

Huan Miro - Obrađeno polje Istaknut

Dok je živeo na imanju svoje porodice u gradu Montroig u Kataloniji, tokom leta 1923. godine Huan Miro je počeo da slika Obrađeno polje, a završio 1924. godine. Radeći na slici Miro je napisao: "Ja sam uspeo da pobegnem u apsolut prirode." Slika se može posmatrati kao omaž prošlosti Španije i izjava o političkim previranjima u Evropi. Obrađeno polje je i poetska metafora koja izražava Miroovu idiličnu koncepciju njegove domovine, gde je, kako je rekao, nije mogao da "zamisli nedela čovečanstva". Ova slika se danas nalazi u muzeju Gugenhajm u Njujorku.

Slika Obrađeno polje je apstraktan prikaz pejzaža katalonske domovine Huana Miroa. Popunjena je složenim, često nedokučivim formama koje se spajaju i stapaju naizgled uprkos prirodi. Prisutno je interesovanje Huana Miroa za umetnost, kao i životinje na celoj slici. Njegova maštovita jukstapozicija ljudi, životinja i biljnih formi i njen niz šematizovanih stvorenja predstavlja oblast vidljivog samo okom uma, i otkriva veliki izbor Miroove mašte.

Sa svojom ikonografijom slika Obrađeno polje je zagonetna. Kompleks ikonografije ima bezbroj izvora, i potvrđuje dugogodišnji interes Huana Miroa za svoje umetničko nasleđe. U prigušenim, suprotnim tonovima podsećaju na boje katalonskih romanskih fresaka, dok su očito ravan likovni prostor koji stvaraju tri horizontalne grupe koje ukazuju na nebo, more i zemlju i dekorativno "rasipanje" raznobojnih životinja širom prostora najverovatnije inspirisane španskim srednjovekovnim tapiserijama. Živahna stvorenja i sama potiču iz katalonske keramike, koju je Miro prikupljao i čuvao u svom ateljeu. Stilizirane figure sa plugom imaju svoj izvor u praistorijskim pećinskim slikama u Altamiri, koje je Miro dobro poznavao. Čak i ogromno oko koje viri kroz krošnje bora i oko pokriveno šišarkom ispod njega, mogu se videti na primerima rane hrišćanske umetnosti, u kojoj su krila anđela ukrašena mnogim sitnim očima. Očigledno je Miro našao nešto živo i magično u svim stvarima na slici. Tako na primer, gigantsko uvo pričvršćeno za deblo drveta odražava uverenje da svaki predmet sadrži živu dušu.

Slike Huana Miroa često na suptilan način izražavaju političke stavove. Tako su i na slici Obrađeno polje prikazane tri zastave - francuska, katalonska i španska, koje se odnose na pokušaje Katalonije da se otcepi od Španije.

Pročitano 4245 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Huan Miro - Obrađeno polje