Artnit

Subota, 14 Novembar 2015 12:06

Oto Diks - Autoportret sa karanfilom Istaknut

Nemački slikar i grafičar Oto Diks slikao je verističke slike u stilu starih majstora. On je evocirao tradicionalno nemačko slikarstvo portreta. Godine 1912. u svojoj dvadesetprvoj godini, naslikao je sliku Autoportret sa karanfilom, na kojoj prikazuje sličan motiv kao čuveni nemački slikar Albert Direr u dvadesetdrugoj godini na slici Autoportret sa čkaljem. Ova slika se danas nalazi u Institutu umetnosti u Detroitu.

Oto Diks tretira svoje modele na većini slika na neprijatan način, naglašavajući negativne osobine, a umanjujući njihove dobre. Ipak, njegovi autoportreti nikada nisu dobili takav tretman i on se uvek predstavljao na najbolji način.

Na slici Autoportret sa karanfilom prikazan je veoma samouveren mladić, koji je obučen u somotski sako. On drži ružičasti karanfil, tradicionalni simbol veridbe ili braka, korišćen samo kao referenca umetnosti renesanse. Ruka i cvet su naslikani nežno, ali je pogled intenzivniji, što predstavlja lep kontrast.

Oto Diks na slici Autoportret sa karanfilom nije samo imitirao Alberta Direra. On je izašao iz tradicije na način na koji njegov uporan pogled na slici suočava posmatrača, što ukazuje na intenzivno emocionalno stanje.

Pročitano 2897 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Oto Diks - Autoportret sa karanfilom