Artnit

Subota, 24 Oktobar 2015 11:07

Vasilij Kandinski - Krugovi u krugu Istaknut

Za Vasilija Kandinskog krug, u većini osnovnih oblika ima simbolički kosmički značaj. Za njega je "krug sinteza najvećih suprotnosti" i on kombinuje koncentričnost i ekscentričnost u jednom obliku, i u ravnoteži. U pismu iz 1931. godine, ističe da je Krugovi u krugu iz 1923. godine njegova prva slika koja donosi temu krugova u prvi plan. Ova slika se danas nalazi u Muzeju umetnosti u Filadelfiji.

Na slici Krugovi u krugu Vasilij Kandinski pokazuje svoj prepoznatljiv stil od ranih 1920-ih godina, kada je počeo da predaje u Bauhausu u Vajmaru u Nemačkoj. U tom periodu on odustaje od spontanog slikarskog stila i dolazi do apstraktnih geometrijskih kompozicija koje kasnije dosledno razvija.

Geometrijski oblici i suptilne boje se kombinuju harmonično na slici Krugovi u krugu da bi se stvorila efervescentna, apstraktna kompozicija. Gusti crni krug okružuje dvadeset šest preklopljenih krugova različitih veličina i boja, a mnogi od njih su presečeni pravim crnim linijama. Dve trake, plave i žute boje, protežu se od uglova ka vrhu slike, menjajući boje u krugovima gde se preklapaju.

Iako se slika Krugovi u krugu razlikuje od slika Vasilija Kandinskog s početka XX veka, ova slika odražava nastavak njegovog uverenja da izvesne boje i oblici označavaju emocije koje mogu biti kodifikovane i kombinovane u jednu celinu, odražavajući harmoniju kosmosa.

Pročitano 5232 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 22 Septembar 2019 10:22

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vasilij Kandinski - Krugovi u krugu