Artnit

Petak, 24 Juli 2015 11:25

Žan Batist Simeon Šarden - Korpa sa divljim jagodama Istaknut

Na mnogim poznatim mrtvim prirodama Žana Batista Simeona Šardena su predmeti koji se često pojavljuju i u kompozicijama drugih njegovih slika. Tako i na slici Korpa sa divljim jagodama, koju je naslikao oko 1761. godine, koristi istu čašu u vrlo sličnom aranžmanu kao na slikama Čaša vode i Šolja kafe. Njegova namera je da razvije neke varijante harmonija i u suprotnosti sa vizuelnim elementima koje je istraživao na ranijim slikama. Danas se slika Korpa sa divljim jagodama nalazi u privatnoj kolekciji.

Na slici Korpa sa divljim jagodama nije samo prikazana gomila letnjeg voća, već je prikazana cela sjajna "planina" zadovoljstva. Šarden je naslikao korpu divljih jagoda koje su pune latentne toplote, njihova crvena boja imitira toplo, mekano meso bobica, kao nekim čudom, jer je na čaši hladne vode dočarana srebrna kondenzacija. Njegova četkica ublažava krug breskve, okruglu celofansku svetlost trešnji, oblikuje voće sa kružnom slašću. Dva bela cveta na tankoj dršci dopunjuju ovu mrtvu prirodu.

O svom načinu slikanja Žan Batist Simeon Šarden je rekao: "Ja ne koristim boje, ali ja slikam sa osećanjima." Opisao je i kako je bio fokusiran na predmete u svojim mrtvim prirodama: "Moram da zaboravim sve što sam video, pa čak i način na koji su drugi prikazivali ove motive." Ovaj njegov stav se primećuje i na slici Korpa sa divljim jagodama.

Pročitano 4216 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 20 Juli 2020 10:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žan Batist Simeon Šarden - Korpa sa divljim jagodama