Artnit

Ponedeljak, 13 Juli 2015 17:03

Pablo Pikaso - Žena u belom Istaknut

Slika Žena u belom je remek-delo neoklasičnog perioda Pabla Pikasa, koji je trajao od 1918. do 1925. godine. Kao i na mnogim njegovim drugim figurama iz tog perioda, idealizovan tretman crta lica odražava Pikasovu studiju klasične umetnosti. Ova slika iz 1923. godine se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na slici Žena u belom Pablo Pikaso prikazuje figuru, koja kao da sedi u sanjalačkoj maštariji krhkog savršenstva i prefinjenosti. Ovaj efekat postiže kroz primenu nekoliko slojeva bele boje kvašenjem i superponiranim konturama mekih nijansi braon i sive boje.

Prisebna i sa izrazom koji kombinuje odlučnost i zabrinutost, figura na slici Žena u belom je oličenje klasičnog pristupa. Njena neformalna poza, zajedno sa širokom, gotovo prozračnom haljinom, daje figuri nežnu i opuštajuću prozračnost. Prigušena paleta boja na slici dodaje romantičan i zamišljen ton.

Mnogi smatraju da je model na slici Žena u belom Olga Kohlova supruga Pabla Pikasa, a ima i mišljenja da je Sara Marfi, supruga slikara Džeralda Marfija. Verovatno se nikada neće saznati pravi identitet modela, ali pošto je Pikaso često prikazivao spojene karakteristike različitih ljudi u jedan idealizovani portret, moguće je da je ovo samo takav slučaj. Ako je tako, karakteristike Olge i Sare su na slici integrisane u majstorsku i upečatljivu kompoziciju, punu nežnosti i klasične lepote.

Pročitano 4787 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pablo Pikaso - Žena u belom