Artnit

Četvrtak, 11 Juni 2015 11:15

Antoan Vato - Žena u prugastoj haljini Istaknut

Crtež Žena u prugastoj haljini, nacrtan između 1716. i 1718. godine pokazuje veštinu Antoana Vatoa kao crtača. Način na koji je "uhvaćen" pokret ženine haljine u takvom jednostavnom crtežu, koji je verovatno brzo nacrtan je neverovatan. Ovaj crtež se danas nalazi u Britanskom muzeju u Londonu.

Žena u prugastoj haljini je crtež u crvenoj i crnoj kredi sa olovkom. Iako nije potpuno završen, to je izvanredna studija haljine žene koja kao da sedi i naginje se napred, a njena težina se drži na obe ruke. Njene noge su sakrivene ispod duge haljine, iako se može videti njena pozicija na osnovu aranžmana draperije. Kontura žene je crtana olovkom. Linije crvenom kredom istaknute su u dugim prugama na njenoj haljini, koja pada preko njenog tela i ukazuju na dezen haljine. Draperije senke su prikazane tamnocrvenom kredom, posebno na poleđini desnog rukava i preko nogu.

Majstorstvo crvene krede Antoana Vatoa na crtežu Žena u prugastoj haljini se ogleda u njegovoj kontroli linija tkanine i senčenja. Haljina prenosi lepotu, gracioznost i eleganciju žene, čije telo je jedva vidljivo.

Pročitano 3764 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 02 Novembar 2019 12:46

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Antoan Vato - Žena u prugastoj haljini