Artnit

Sreda, 29 April 2015 11:35

Raul Difi - Žana sa cvećem Istaknut

Vrt porodične kuće u Avru je deo kompozicije slika na istu temu, koje je Raul Difi naslikao između 1905. i 1907. godine. Slika Žana sa cvećem iz 1907. godine je jedina iz ove serije koja sadrži ime osobe, verovatno jednu od mlađih sestara Raula Difija. Sa temom koja prilazi impresionizmu, slika Žana sa cvećem je monumentalno delo koje je u potpunosti izgrađeno oko boja. Ova slika se danas nalazi u muzeju Avr.

Na slici Žana sa cvećem Raul Difi transformiše vrt u laboratoriju za eksperimentisanje sa bojom koju nanosi čvrsto, strukturirano isključivo dekorativnim kovitlanjem biljaka i cveća.

Raul Difi je retko slikao ljudsku figuru, a slika Žana sa cvećem iz 1907. godine je jedna od retkih izuzetaka. Slika prikazuje njegovu mlađu sestru iza cveća. Raul Difi je vizuelno naslikao ljudsku formu iza prirodne igre boja i oblika cveća. Žanino lice zapravo preuzima zelenilo stabljika cveća, pretvarajući je u drugi cvet.

Iluzija određene dubine na slici Žana sa cvećem se održava kroz različite ravni koje formiraju sto, tlo i lišće. Vaza sa cvećem povezuje apstraktnu prirodu u prvom planu sa pozadinom prepunom biljaka i cveća. U centru slike je silueta Žane koja se pojavljuje iz prostora krivina i suprotnih krivina, koje stvaraju grane i stabljike vegetacije vrta. Zelenilo lica Žane i žuta boja na njenoj ruci stvaraju jedinstvo tona kroz stapanje različitih motiva. Čvrste grede prenose pojavu zatvorenog prostora, a sto naslikan širokim vertikalnim potezima četkice u prednjem delu slike izgleda kao da je srušen.

Piramidalna kompozicija slike Žana sa cvećem, ukupna snaga boja i gipkost stabljika biljaka naglašavaju sličnost sa dekorativnim istraživanjima Anrija Matisa i istovremeno najavljuju tekstilne radove Raula Difija.

Pročitano 3748 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 10 Novembar 2019 11:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Raul Difi - Žana sa cvećem